Scherm 32

Activiteit slapen - slaapritueel

Wat je nodig hebt:

Plaatjes van activiteiten voor het slapen gaan  – print voor elk kind 1 keer
Lege genummerde vakken – print voor elk kind 1 keer
Infokaart ‘Slapen’ – print voor elke ouder 1 keer
Lijm
Scharen

Hoe je de activiteit kunt begeleiden:

  1. Leg voor alle kinderen een A4 met plaatjes van activiteiten voor het slapen gaan en A4 met lege genummerde vakken klaar. Je kunt ook lijm en scharen klaarleggen.
  2. Vraag aan ouders om samen met hun kind de plaatjes uit te knippen of scheuren en op eigen volgorde te plakken op de A4 met lege genummerde vakken. Zo maken ze samen een slaapritueel.
  3. Je kunt bij de activiteit vertellen dat een slaapritueel kan helpen bij goed slapen. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om goed te ontwikkelen, te groeien en overdag genoeg energie te hebben. 
  4. Geef ouders de infokaart ‘Slapen’ en het gemaakte slaapritueel mee naar huis.
  5. Vraag aan ouders om in de aankomende week thuis het slaapritueel uit te voeren.
  6. Vraag na een week hoe het thuis is gegaan met slapen.
Opties:
Laat kinderen 1 van de plaatjes oefenen bij een pop of knuffel in het lokaal. Bijvoorbeeld de tandenpoetsen van een pop.
De infokaart ‘Slapen’ kun je ook printen op A3 formaat en gebruiken als poster voor in je lokaal.

Organisaties met coach Gezonde Kinderopvang

Op deze pagina kun je zien welke kinderopvangorganisaties een coach Gezonde Kinderopvang in dienst hebben.
Vanaf 2016 leidt Gezonde Kinderopvang (staf)medewerkers in de kinderopvang op tot coach. Intussen zijn er al 1.180 opgeleide coaches Gezonde Kinderopvang. Een coach is hét aanspreekpunt voor een gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt en coacht de eigen collega’s structureel in de scholing Een Gezonde Start.
In de train-de-trainer heeft de coach geleerd te werken volgens de aanpak van Gezonde Kinderopvang. En ook trainings- en communicatievaardigheden opgedaan en kennis rond gezonde leefstijl. Lees meer over de train-de-trainer en scholing