Scherm 33

Over ouder-kind activiteiten

Toolkit OK-GEZOND

De Hogeschool van Amsterdam heeft samen met verschillende organisaties uit de branche kinderopvang, pedagogisch professionals en ouders een Toolkit OK-GEZOND samengesteld.

Materialen bestellen

XXXXX [info volgt]

[einde afwijkende vormgeving]

10 activiteiten

De Toolkit bevat 10 korte ouder-kind activiteiten over eten, bewegen en slapen die je kunt inzetten tijdens de (spel)inloop. Zo besteed je op een leuke en laagdrempelige manier aandacht aan de leefstijlthema’s. Je begeleidt samen met je collega’s de activiteiten op de groep en beantwoordt vragen of geeft uitleg waar nodig. 

 Bij elke activiteit vind je:

  • welke materialen je nodig hebt.
  • hoe je de activiteit kunt begeleiden tijdens de (spel)inloop.

De Toolkit bevat:

  • Een reader voor pedagogisch professionals.
  • 10 x een ouder-kind activiteit met materialen.
  • Een introductiebrief voor ouders om de activiteiten aan te kondigen.
  • Infokaarten voor ouders. Na een activiteit op de groep geef je ouders een infokaart mee die zij ook kunnen delen met andere opvoeders zoals de partner, opa’s, oma’s of oppas. Benadruk dit wanneer je de infokaart meegeeft.
  • Een voorkant met ringetje voor de infokaarten. Geef deze bij de eerste activiteit mee! Elke keer als ouders een infokaart meekrijgen, kan die thuis aan het ringetje worden vastgemaakt.
  • Een poster voor in het lokaal met stickers: iedere keer als een kind een activiteit thuis uitvoert, mag hij/zij een sticker plakken op deze poster. Zo spaart de groep als geheel stickers en stimuleer je kinderen en daarmee ook de ouders om thuis de activiteiten te doen. Belangrijk is om in de week na de activiteit bij de ouders terug te komen op het behandelde thema. Het plakken van een sticker kan hiervoor de aanleiding zijn.

Kies 6 activiteiten

De 10 activiteiten gaan over eten, bewegen en slapen. Kies samen met je collega’s minimaal 6 activiteiten die het beste bij jullie groep kinderen en ouders past, of waar behoefte aan is. Doe in ieder geval de volgende activiteiten:

Jullie zijn vrij om de activiteit zo in te richten dat het passend is binnen de omstandigheden. Bij sommige activiteiten geven we opties voor alternatieve invullingen van de activiteit.